Kyparissia - Messinia
27610 24411-12
info@apollo-hotel.gr

Τοπικά προϊόντα

products-300x246Η Μεσσηνία χαρακτηρίζεται ως ευλογημένος τόπος αφου παραγονται εδω σχεδόν τα πάντα ! Για εκεινο βέβαια που υπερηφανευεται ειναι το λαδι της !

Στη Μεσσηνία, όπου και να βρεθείτε θα διαπιστώσετε την αγάπη που τρέφουμε οι Μεσσήνιοι για την ελιά. Τη διαλαλούμε παντού και εκείνη μας το ανταποδίδει με ένα ελαιόλαδο εξαιρετικής γεύσης και μοναδικής ποιότητας παγκοσμίως γνωστό. Το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από την σύνθλιψη της ελιάς χωρίς εκχυλίσματα και βελτιωτικά πρόσθετα. Είναι ένα δώρο της φύσης με μεγάλη βιολογική και φαρμακευτική αξία, γευστικό και εύπεπτο με βαθμό αφομοίωσης από τον οργανισμό μέχρι 98% και με χαμηλή οξύτητα 0,2-1, που παράγεται με μεράκι και φροντίδα. Συσκευάζεται από επιχειρήσεις με μεγάλη πείρα που σέβονται την παράδοση και τον καταναλωτή. Σήμερα πιστεύεται ότι το ελαιόλαδο προστατεύει την καρδιά, βοηθά στην καλή λειτουργία πολλών οργάνων, δρα ευεργετικά σε πολλές ασθένειες και έχει προληπτική δράση σε πολλές μορφές καρκίνου.

Αλλα και για το κρασί μας ειμαστε υπερήφανοι! Η σχέση της Μεσσηνίας με την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή κρασιού ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν, σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες. Το εξαιρετικό κλίμα και το γόνιμο έδαφος αποτέλεσαν και αποτελούν τους βασικότερους λόγους για αυτή τη μακρόχρονη σχέση. Για τους λάτρεις λοιπόν του κρασιού μπορoύμε να οργανώσουμε επισκέψεις σε διάφορες εγκαταστάσεις  παραγωγής και εμφιάλωσης κρασιού  όπου οι ειδικοί θα μα μιλήσουν για τις ποικιλίες της περιοχής, την εταιρεία και θα μας δώσουν την ευκαιρία να γευτούμε τα παραγόμενα κρασιά. Βέβαια για τους πιο καλοπερασάκηδες διοργανώνουμε βραδιές γευσιγνωσίας και οινοποσίας στο χώρο δίπλα στη πισίνα.

Στη Μεσσηνία θα βρείτε επίσης σταφίδα, σύκα, τυριά (ξακουστο πια ειναι το Ταλαγάνι και η σφέλα), μέλι,αρωματικά βότανα,  κηπευτικά και πατάτες (η αγροτική οικονομία ειναι το άλλο πόδι ααναάπτυξης της Μεσσηνίας εκτός απο τον Τουρισμό) , αλλα και σχεδόν όλα τα φρούτα  Δεν υπάρχει φρούτο που να μην παράγεται εδώ, λέμε καμαρώνοντας οι Μεσσήνιοι και με το δίκιο μας! Τα εσπεριδοειδή, το δώρο που έκανε η Γη, στο γάμο του Δία με την Ήρα, θεϊκά δώρα που φυλαχτήκαν μακριά από τους ανθρώπους στους κήπους των Εσπερίδων, καλλιεργούνται σήμερα ευρέως στη Μεσσηνία. Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια… αλλά και όλα μα όλα τα φρούτα της Μεσογείου, καρπούζια, πεπόνια μέχρι και φραγκόσυκα, ανάλογα με την εποχή, πλουτίζουν τη ζωή και το τραπέζι των Μεσσήνιων όλες τις μέρες του Χρόνου προσφέροντας το ιδανικότερο διατροφικό συμπλήρωμα.

Οι Μεσσήνιοι είμαστε τοσο περήφανοι για τα προιοντα μας που διοργανώνουμε και ξεχωριστες εορτες γι αυτα!

Η «Γιορτή του καρπουζιού» είναι μια γιορτή – θεσμός για τη Μεσσηνία. Σκοπός της γιορτής είναι η ενημέρωση των παραγωγών, διακινητών, εξαγωγικών φορέων και καταναλωτών για την καλλιέργεια, την εμπορία, και τη διατροφική αξία του καρπουζιού και βεβαίως τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή και διαφήμιση του προϊόντος. Διοργανώνεται στην Αγρίλη του Δήμου Τριφυλίας (10 χλμ απο την Κυπαρισσία) από τα μέσα Μαίου κάθε χρόνο έως τα μέσα Ιουνίου.

Η «Γιορτή της μπάμιας» πραγματοποιείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στην πλατεία του Τ.Δ Αρμενίων (λίγο εξω απο Την Κυπαρισσία ), όπου προσφέρεται δωρεάν μπάμια ψημένη στο φούρνο.

Η «Γιορτή του βακαλάου» (μπακαλιάρου) πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Τ.Δ. Σπηλιάς του Δ. Κυπαρισσίας, προσφέροντας ποικίλες γεύσεις του κατεξοχήν νηστίσιμου εδέσματος.

Η «Γιορτή του κρασιού» είναι μια εκδήλωση-θεσμός που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούλιο σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας. Μεγάλη απήχηση έχουν οι εκδηλώσεις στη Χώρα του Δ. Πύλου,  του Τ.Δ. Περδικονερίου του Δ. Τριφυλίας  και του Τ.Δ. Πετριτσίου του Δ. Βουφράδος, που είναι γνωστό για τα πολλά και καλά κρασιά του. Στη περιοχή της Χώρας η εκδήλωση πραγματοποιείται τον Ιούλιο στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων (Νεστόρεια), ενώ στο Περδικονέρι και στο Πετρίτσι  στις 10 Αυγούστου κάθε χρόνο, όπότε προσφέρονται δωρεάν κρασί από τους παραγωγούς του χωριού και διάφοροι μεζέδες από τις νοικοκυρές, με την συνοδεία ορχήστρας, ενώ το γλέντι κρατά μέχρι τα ξημερώματα.