Κυπαρισσία

κυπαρισσία

Η Κυπαρισσία ανήκει στο νομό Μεσσηνίας, στο νότιο και δυτικό μέρος της Πελοποννήσου και αποτελεί την πρωτεύουσα της επαρχίας Τριφυλίας. Είναι παραθαλάσσια και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω.

κυπαρισσία

Χωρίζεται σε δύο μέρη, την παλαιά Άνω Πόλη, που είναι διατηρητέος οικισμός και η χτισμένη πιο πρόσφατα Νέα ή Κάτω Πόλη, που διαθέτει τέλεια ρυμοτομία και εκτείνεται ως την ακτή.

κυπαρισσία

Η Άνω Πόλη βρίσκεται στους πρόποδες ενός λόφου ύψους 150 μέτρων, στην κορυφή του οποίου υπάρχουν τα εναπομείναντα ερείπια του Ενετικού κάστρου. Το κάστρο είχε χτιστεί στην προϊστορική εποχή και λόγω της τοποθεσίας του είχε υποστεί πολλές παρεμβάσεις ανά τους αιώνες, και ειδικά κατά την εποχή της Ενετοκρατίας.

κυπαρισσία

κυπαρισσία

Η Κυπαρισσία αναφέρεται για πρώτη φορά στην Ιλιάδα του Ομήρου, όπου οι Κυπαρίσσιοι φέρονται να στέλνουν πλοία στον Τρωικό πόλεμο.

Στο μεσαίωνα, ονομαζόταν Αρκαδιά, λόγω των πολλών Αρκάδων που καταδιώκονταν από τους Σλάβους και κατέληγαν εκεί. Επί τουρκοκρατίας, ήταν προπύργιο των αγώνων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής έναντι των κατακτητών.

Η περιοχή της Κυπαρισσίας είναι καταπράσινη και συγχρόνως διαθέτει απέραντες παραλίες με άμμο. Διαθέτει όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης πόλης και είναι διαρκώς αναπτυσσόμενη. Είναι αγροτικό, τουριστικό και εμπορικό κέντρο.