Τοπική Κουζίνα

Ένα σημαντικό κομμάτι της παράδοσης της Μεσσηνίας είναι η διατροφή των ανθρώπων της και ο τρόπος, που καταναλώνουν όσα τους προσφέρει η εύφορη γη τους. Τι τρώνε όμως οι Μεσσήνιοι; Η απάντηση είναι απλή και οι εκπλήξεις πολλές και γαργαλιστικές !

Μερικές από τις θεϊκές γεύσεις της μεσσηνιακής τοπικής κουζίνας…..

τοπική μεσσηνιακή κουζίνα

 

ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΞΙΜΑΔΙ Ή ΠΑΠΑΡΑ..

Τρώγεται ελαφρά νοτισμένο με νερό, ελαιόλαδο και πασπαλισμένο με ψιλοκομμένη ντομάτα και τρίμματα σφέλας.

 

ΣΦΕΛΑ

Από τα εκλεκτά τυριά που παράγονται στη Μεσσηνία, ξεχωρίζει η σφέλα, το νοστιμότατο άσπρο τυρί με την υφάλμυρη γεύση, παραδοσιακό προϊόν της Μεσσηνίας, που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα

 

ΛΑΛΑΓΓΙΑ

Παραδοσιακό μεσσηνιακό προϊόν, που η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια της πατρίδας του, της Μάνης, και έχει γίνει γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παρασκευάζεται με αγνά υλικά όπως αλεύρι, λάδι και νερό και τηγανίζεται σε φρέσκο αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Είναι ένα γευστικό συμπλήρωμα διατροφής, που σε κερδίζει αμέσως με την απλότητα και τη νοστιμιά του.

 

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΩΝ ΕΛΙΩΝ

τσακιστές πράσινες ελιές με λεμόνι και ρίγανη, μαύρες ελιές Καλαμών, χαρακτές ξιδάτες, θρούμπες Καλαμών (ελιές ξεραμένες στον ήλιο με θρούμπι… όλα τα είδη σας περιμένουν να τα δοκιμάσετε!

 

ΠΕΤΟΥΛΑ Ή ΠΛΑΚΟΤΗΓΑΝΙΤΑ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΥΛΙΑΣ)

Φρεσκοψημένες τηγανίτες πασπαλισμένες με τριμμένη μυζήθρα και περιχυμένες με καυτό αγνό παρθένο ελαιόλαδο

 

ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Μαυρομάτικα φασόλια, σπανάκι ή άγρια χόρτα, κρεμμυδάκια φρέσκα και μυρωδιές (μάραθος, σφελίτσι, άνηθος) μαγειρεμένα με ντομάτες φρέσκες και ελαιόλαδο

 

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙ

Μανιάτικη σαλάτα, με ψίχα πορτοκαλιού κομμένη χωριάτικα, μαύρες ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο.

 

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Λουκάνικα με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα πορτοκαλιού. Αγαπημένο έδεσμα των κατοίκων της περιοχής από την αρχαιότητα εξακολουθεί να παρασκευάζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και να καταναλώνεται από τους σύγχρονους μεσσήνιους με την ίδια ευχαρίστηση.

 

ΠΑΣΤΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Παστό με Χοιρινό βραστό κρέας, που διατηρείται στο λίπος του μέσα σε κεραμικά σκεύη ερμητικά κλεισμένα. Γνωστό από την αρχαιότητα, αναφέρεται σε λαϊκά κείμενα του Μεσαίωνα ως “κουρουπιαστό”, δηλαδή διατηρημένο σε πήλινα δοχεία ή “κουρούπια”. Ιδιαίτερα αγαπητός μεζές των μεσσήνιων, καταναλώνεται σαν κυρίως πιάτο κατά προτίμηση με τη συνοδεία ντόπιου κρασιού.

 

ΣΥΓΚΛΙΝΟ

Μικρά κομμάτια καπνιστού χοιρινού αρωματισμένα με μπαχαρικά που διατηρούνται σε πήλινα δοχεία μέσα στο λίπος τους, γνωστά ήδη από τους βυζαντινούς χρόνους και την τουρκοκρατία. Είναι ένα παραδοσιακό σπιτικό προϊόν, που οι Μεσσήνιοι προτιμούν να το απολαμβάνουν με το ούζο τους.

 

ΓΟΥΡΝΟΠΟΥΛΑ
Θα…τη συναντήσετε πολλές φορές στον δρόμο σας, καλοψημένη, μοσχοβολούσα και πεντανόστιμη την πατροπαράδοτη γουρνοπούλα! Το έθιμο είναι πολύ παλιό και η γουρνοπούλα καταναλωνόταν από τους ντόπιους επί τουρκοκρατίας με τον ίδιο ζήλο, όπως σήμερα, αλλά και εκ του ασφαλούς αφού οι τούρκοι κατακτητές ούτε καν την πλησίαζαν γιατί η θρησκεία τους απαγόρευε το χοιρινό.

 

ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΚΑΠΑΜΑΣ

Κοκκινιστό κρέας με πατάτες κομμένες χωριάτικα και βρασμένες στη σάλτσα του κρέατος.

 

ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ ΠΕΛΤΕΣ

Ο κάκτος της φραγκοσυκιάς, το χαρακτηριστικό πανέμορφο στολίδι του μεσσηνιακού τοπίου, δίνει κάθε Αύγουστο θρεπτικά και γευστικά φρούτα. Οι Μεσσήνιοι για να μπορούν να τα απολαμβάνουν όλο τον χρόνο συνηθίζουν να παρασκευάζουν μαρμελάδα, που την χρησιμοποιούν και σαν γαρνιτούρα σε διάφορα γλυκίσματα.